ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI.
Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżają się Święta, coś na tę okazję. Pierniczki.
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu (około ¾ szklanki)
12 dag masła
1 jajko
1 czubata łyżka sody oczyszczonej
Opakowanie przyprawy korzennej do piernika.
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąkę, sodę, cukier puder i jajko. Odstawiamy.
Masło, miód, przyprawę korzenną rozpuszczamy w dużym garnku.
Jak wystygną dodajemy do mąki wymieszanej z pozostałymi składnikami. Ugniatamy na gładką masę.
Obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Przygotowujemy foremki do wycinania pierniczków.
Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i wałkujemy.
Wycinamy pierniczki. Jeśli się lepi podsypujemy w między czasie mąką.
Pierniczki układamy na blachę wcześniej posmarowaną tłuszczem.
Pieczemy około 7-8 minut w 165 stopniach. Ja ustawiam pieczenie góra/dół bez żadnych dmuchaw czy wiatraczków.
Każdorazowo po wyjęciu z pieca chwilę czekam (około 2 minuty) i każdy pierniczek delikatnie podważam końcówką noża z ostrym zakończeniem, tak aby pierniczki nie popękały.
Upieczone pierniczki po wystygnięciu można udekorować specjalnymi farbkami lub można polać lukrem.
Przepis na lukier.
Składniki:
1 białko
Szklanka cukru pudru
Son z cytryny
Przygotowanie:
Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy przez 10 minut.
Nakładamy lukier na pierniczki. Czekamy aż stężeje.
Gotowe pierniczki najlepiej schować do zamkniętego szklanego pojemnika.
Można od razu jeść chociaż będą lepsze jak odczekamy chociaż z tydzień.
Takie pierniczki mogą stać bardzo długo.
A o to efekt końcowy 😁
Tak udekorowane pierniczki pakuję w przezroczystą folię, robię paczuszkę, którą zawiązuję kolorową wstążką lub wrzucam w jakieś fajne pudełeczko lub słoiczek i daję jako prezent.
Smacznego 🙂